Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące oraz nie jest kosztowne. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej wrażliwi goście kosztują równie pyszne potrawy – canelloni, polentę czy desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w menu można znaleźć też mniej typowe dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność i dania z wielu części Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski klimat.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zapominać trunków. Posiłek w stylu włoskim bez wyjątku musi obejmować również wino. Lampka alkoholu to we Włoszech norma. rest włoska w krk Najbardziej znane wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna mieć szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która potrafi podać nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film