Podwaliną kulinariów są smaki. Jakie smaki nam akompaniują? W szczególe kwaśny, słony, słodki i gorzki. Na pewno gwarantem solidnego smaku jest chętka na niego. W pewnych sytuacjach jesteśmy bardziej skłonni zjadać słodkie dania, innym razem wolimy kwaśne. Jak mówią wszystko uzależnione jest od organizmu. Na pewno każdy z nas ma inne smaki względem przygotowywanych przez siebie potraw. Można używać odpowiednie przepisy kulinarne takie jak potrawy zawarte w powszechnej rangi lekturach kucharskich polecanych przez perfekcyjnych kucharzy. Jak najbardziej można również uwzględnić jedynie własne doświadczenia kucharskie, bądź też smaki zapamiętane z dzieciństwa. One również mogą odgrywać ważną rolę w kucharskim hobby. Smaki w szeregu przypadków się zmieniają. Szczególności kobiety w ciąży mają różnorodne zachcianki w stosunku do smaków. Wzburzają słodkie z kwaśnym, zjadając kapustę ukiszoną i czekoladę lub inne kompilacje smakowe. Tak wolno także łączyć swoje smaki.
Piotr Ogiński
Niewątpliwie nieraz nie mamy ochoty na ekstrawaganckie połączenia, w następstwie tego uwzględniamy jedynie jeden rodzaj smaku potrawy. Często zastanawiamy się nad preparacją posiłków. Twierdzimy, że najistotniejszą kwestią jest ochota oraz wykorzystanie składników, które powinny być raczej najlepszej, jakości. Wbrew pozorom to właśnie sam fakt przygotowania takich potraw koncentruje się na wpływ na walory smakowe i aromatyczne. To oczywiste. Jeśli przypalimy ciasto, nie będzie ono tak smakowało, jak to, kiedy je dopilnujemy. Niewątpliwie wykorzystanie towarów pod względem, jakości, jak bardzo dobrych będzie niesłychanie istotne.