jaką kawę piją Polacy

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda ogromnego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film