Bardzo wiele osób zaczyna doceniać wyjątkowe jedzenie. Staramy się szukać doskonałych restauracji , a także próbować nowych smaków, które pochodzą z różnych stron świata. I dlatego też sporym zainteresowaniem cieszy się bardzo dobra restauracja serwująca sushi. Tego rodzaju przekąski są doceniane przez bardzo dużą ilość ludzi , dlatego też restauracje, które je podają zaczynają powstawać w wielu miastach. Zaczynamy myśleć o tym, co jemy , a także gdzie jemy, dlatego coraz częściej chodzimy do tych restauracji. Dzisiaj znacznie częściej niż kiedyś smaki i zapachy różnych narodów zaczynają być dostępne bez problemu. W restauracji tego typu można spróbować wspaniałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.Sushi w Krakowie Ludzie delektują się posiłkami i chcą jak najczęściej kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest w dzisiejszych czasach koniecznością, lecz musi sprawiać przyjemność tak więc powinniśmy znaleźć taki smak, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dzisiaj bardzo często wybierane danie, które znajdzie zainteresowanych w różnych zakątkach świata. Sushi niewłaściwie definiowane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby wywodzi się z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło sposób konserwowania ryb. Współcześnie sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do gustów europejskich, oraz wersji orientalnej. Co stanowi różnicę? Przede wszystkim dobór części dania. Sushi przygotowywane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. W zależności od preferencji konsumentów, ryba może być ugotowana bądź pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, z uwagi na metodę przyrządzenia oraz zastosowane produkty żywnościowe. Do najpopularniejszych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się walcowate pałeczki oraz kawałka ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zwinięcie całości. Potrzebne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeśli mówimy o jedzenia sushi – ważne jest tylko, by pochłaniać kawałki w całości. Stąd też trzeba zwrócić uwagę, by potrawę serwować pokrojoną na małe porcje.
Moje sushi
