Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie daje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. włoski kucharz Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, piada oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film